Support varje dag till 21:00

Råd med det bästa!

Support att göra badrum själv

Kakel i historien.

kakla

Tekniken att tillverka föremål i keramik har använts i över 8000 år. Leran formades till förvaringskärl för t ex vin och olja. Till en början torkades den i solen, men sedan upptäckte man att fatet eller krukan höll bättre om leran bränts över öppen eld eller i en ugn.

På 1300-talet f Kr tillverkade egyptierna keramikplattor till golv och väggar. Man förskönade keramiken med glasyr, en glasmassa som färgades med finmalda ädelstenar och smältes ut över den redan brända ytan. Glasyren gjorde också förvaringskärlen täta. Ett exempel på egyptiska glaserade plattor finns runt ingången till Sakkarapyramiden utanför Kairo. De har färgats turkosblå med kopparsalter.

I Pergamonmuseet i Berlin finns delar av den babyloniske kungen Nebukadnessar II:s palats bevarat. Den s k Ishtarporten från 500-talet f Kr var smyckad med praktfulla glaserade reliefplattor i blågrönt föreställande bl a tjurar och lejon. En skärva av en platta med en drake finns att beskåda på Röhsska museet i Göteborg.

I de grekiska och romerska rikena använde man mosaik istället för kakelplattor, men på 600-talet e Kr började tekniken att tillverka glaserat kakel utbreda sig igen.

kakel

I Mellanöstern uppkom nya mönster med geometriska former och slingrande arabesker eftersom islam förbjuder avbildningar av djur och natur. Morerna förde med sig tekniken via Nordafrika till Spanien. I Granada kan man beundra den vackra byggkeramiken i kungapalatset Alhambra från 1200-talet.

På 1500-talet kom keramiken till Turkiet. Exempel på byggnader är Blå mosken och Agia Sofia där man knackat sönder kaklet till ett slags mosaik.

Under de följande århundradena spreds metoden att dekorera väggar och golv till resten av Europa, främst till Portugal och Holland. Staden Delft blev ett centrum för kakeltillverkning på 1600-talet, känt för sina blåvita plattor i litet format. De känns igen på sina centralt placerade dekormotiv och ornament i alla fyra hörnen.

Även i Norden blev kakel så småningom trendigt och den första kakelugnen tillverkades i Sverige 1767. Kakelfabriker har funnits i Karlskrona och Uppsala. Idag finns endast en klinkerfabrik kvar i Sverige, i Ekeby.