Support varje dag till 21:00

Råd med det bästa!

Support att göra badrum själv

Mosaik genom tiderna.

Mosaikens historia.

Mosaik har använts i mer än 5000 år. De äldsta mosaikerna är golvmosaiker med abstrakta mönster av olikfärgade kiselstenar. Senare lade man mosaikmönster i form av växtslingor, fiskar och snäckor.

mosaik-bilen

Grekerna och romarna förde mosaiken till Europa. I romarriket användes mosaik till alla sorters byggnader, mest som golv. En av de äldsta romerska mosaikerna är Alexandermosaiken på Nationalmuseet i Neapel. Den fanns ursprungligen i Pompeji och är från 100-talet f Kr.

Under de första kristna århundradena togs mosaiken i kyrkans tjänst. Höjdpunkten nåddes i 400- och 500-talets Ravenna, idag ett viktigt utbildningscentrum för mosaik. Man använde oftast vita och svarta naturformade stenar. Så småningom började man hugga sina bitar av sten, även kallat tesserae. I Venedig började man producera glasstenar, kallad smalti, som man kunde behandla och hugga till små bitar. Dessa finns i en otrolig färgskala och än idag används smalti världen över och produceras fortfarande enligt de uråldriga traditionella recepten.

mosaik-fisken

De vackraste och hantverksmässigt mest skickligt utförda mosaikerna återfinns i Roms kyrkor. Här intill visas takmosaiken i kyrkan Santa Prassede. San Zenone-kapellet är smyckat med guldmosaiker från golv till tak, och kallas i folkmun "Il Giardino del Paradiso" ("Paradisets lustgård"). Utsmyckningen beställdes på 800-talet av påven Paschalis I. Mosaiken på bilden föreställer fyra änglar som bär upp en rundel med den tronande Kristus.

kakla

Mosaik fick ett nytt uppsving under jugendepoken bl.a. genom Klimt och Gaudi. Kända svenska mosaikalster är Gyllene Salen i Stockholms stadshus av Einar Forseth, absiden i Lunds domkyrka av Joakim Skovgaard, koret i Kila kyrka nära Nyköping och mosaiken över Linköpings domkyrkas huvudingång av Bengt Olof Kälde.

I modern tid pryder mosaiker bland annat tunnelbanestationer och offentliga byggnader.